DRØM om morgendagen... HUSK gårsdagen... LEV idag...

søndag 30. oktober 2011

EpiPen

1. Hva EpiPen er, og hva det brukes mot

EpiPen er en steril væske som skal injiseres i muskulaturen i akuttsituasjoner.

EpiPen skal brukes til akutt behandling av anafylakse (allergisk sjokk) som du kan få ved insektstikk eller -bitt, matvarer eller legemidler.

Symptomer på en allergisk reaksjon er kløe i huden, vablete utslett (som ved elveblest), rødme, hevelse i leppene, svelget, tungen, hender og føtter, tung pust, heshet, kvalme, oppkast, magesmerter, diarè, og i noen tilfeller bevissthetskap.

Legemiddelet i autoinjektoren (EpiPennen) er andrenalin, som er et adrenergt legemiddel.

Det virker direkte på hjertet, sirkulasjonen og luftveiene og motvirker potensielt livstruende følger av alvorlige allergiske (anafylaktiske) reaksjoner. Dette skjer gjennom rask sammentrekning av blodårer og avslappning av musklaturen i lungene slik at pusten blir lettere, hevelse reduseres og hjertet stimuleres.

2. Hva du må ta hensyn til før du bruker EpiPen.


Ved en akutt alvorlig allergisk reaksjon er det ingen kjente grunner til ikke å bruke EpiPen.

Rådfør deg med lege dersom du har en hjertesykdom, høyt stoffskifte, høyt blodtrykk eller diabetes.
Selv om du lider av en eller flere av disse sykdommene, er andrenalin likevel helt nødvendig ved behandling av alvorlige allergiske reaksjoner. Pasienter med disse sykdommene, eller personer som kan komme i situasjoner der de må sette EpiPen på noen som har fått en allergisk reaksjon, MÅ få grundig informasjon om i hvilket situasjoner legemiddelet skal gis, og hvordan det brukes.

Bruksanvisningen må følges nøye for å unngå utilsiktet injeksjon.

EpiPen skal BARE settes på utsiden av låret. Injeksjonen må ikke settes i setemusklaturen på grunn av risikoen for utilsiktet injeksjon i en vene.

Advarsel: Skulle du ved et uhell injisere andrenalin i en finger eller i hånden, kan det føre til redusert blodtilførsel i det aktuelle området. Skjer dette, må du snarest oppsøke nærmeste legevakt eller akuttmottak for behandling.

Viktige opplysninger om noen av innholdstoffene i EpiPen: EpiPen inneholder natriummetabisulfitt som i sjeldne tilfeller kan forårsake alvorlige overfølsomhetsreaksjoner (allergi) eller bronkospasmer (pustevansker)
.

3. Hvordan du bruker EpiPEn.
Når legen foreskriver EpiPen, er det viktig at du forstår hvorfor den er blitt forskrevet til deg. Du må være sikker på at du vet nøyaktig hvordan autoinjektoren skal brukes. Bruk alltid EpiPEn nøyaktig slik legen har anvist. Hvis du er i det minste tvil om hvordan den brukes, må du få instruksjonene gjentatt av lege, sykepleier eller apotek.

EpiPen skal brukes av personer med en kroppsvekt over 30kg. Bruk alltid EpiPen slik legen har fortalt deg. Vanlig dose til voksne ved en akutt allergisk reaksjon er på 0.3mg adrenalin intramuskulært.
EpiPen kan ikke brukes to ganger!.

Her er en link fra youtube som viser hvordan EpiPen skal brukes.
BRUK AV EpiPen


VIKTIG:
Legg EpiPen i emballasjen etter bruk, og ta den med neste gang du oppsøker lege, sykehus eller apotek.
Siden EpiPen bare er ment som akuttbehandling, må du ALLTID oppsøke lege eller nærmeste sykehus umiddelbart etter at du har brukt EpiPen. Husk å fortelle helsepersonell du møter, at du har fått en intramuskulær injekson av adrenalin, eller vis dem emballasjen og/eller pakningsvedlegget.


4. Mulige bivirkninger.
Som alle legemidler kan EpiPen forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Vanlige bivirkninger: Uregelmessig hjerterytme, høyt blodtrykk, svetting, kvalme, oppkast, hodepine, svimmelhet, svakhet, skjelving og nervøsitet eller angst. 


Allergiske reaksjoner kan forekomme hos pasienter som er sensibilisert for natriummetabisulfitt. Behandling med adrenalin har i sjeldne tilfeller forårsaket kardiomyopati (sykdom i hjertemusklaturen).


Kontakt lege eller apotek dersom noen av bivirkningene blir plagsomme, eller du merker bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget.

5. Hvordan du oppbevarer EpiPen.

Oppbevares selvfølgelig utilgjengelig for barn.
Bruk ikke EpiPen etter utløpsdatoen som er angitt på etiketten.
Oppbevares ved høyst 25 grader. Må ikke oppbevares i kjøleskap eller fryses.
Oppbevar beholderen i ytteremballasjen for å beskytte den mot lys. Når adrenalin eksponeres for lys, forringes det raskt og vil bli rosa eller brunt. Det er viktig at du en gang i blandt kontrollerer at injeksjonsvæsken i autoinjektoren er klar og fargeløs. Bytt ut autoinjektoren når utløpsdate er gått ut eller tidligere hvis injeksjonsvæsken har skiftet farge eller inneholder partikler.

2 kommentarer:

  1. Veldig interessant og nyttig informasjon! Har lest hele, og føler meg mer sikker om jeg noen gang må bruke den på deg.... har du den alltid med i vesken??
    Love you! Stolt av deg! <3

    SvarSlett
  2. Det er bra:) viktig å være sikker på det. Ja, den er alltid med i vesken ;)
    Takk! Love you too <3

    SvarSlett